Bulut, ‘Ekonomiye odaklanmalıyız’
24 Nisan 2024 14:35

Bulut, ‘Ekonomiye odaklanmalıyız’

KOTO Nisan ayı Meclis toplantısı,  Meclis Başkan Vekili İbrahim İkiz başkanlığında gerçekleştirildi. Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, “Artık öncelikli gündemimiz olan ekonomiye odaklanmalıyız” dedi

Kocaeli Ticaret Odası’nın (KOTO) Nisan ayı Meclis toplantısı,  Meclis Başkan Vekili İbrahim İkiz başkanlığında dün gerçekleştirildi. Burhan Kasım Meclis Salonu’nda düzenlenen Meclis toplantısı, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut’un aylık faaliyet raporu sunumu ile başladı. Yerel seçimleri değerlendiren Necmi Bulut, ekonomik verilere dair de açıklamalarda bulundu.

‘SEÇİMLERİ GERİDE BIRAKTIK’

Başkan Bulut, yaptığı açıklamada “Yerel seçimi geride bıraktık. Seçilen belediye başkanlarımızı tebrik eder sonuçların şehrimize hayırlı olmasını dilerim. Artık öncelikli gündemimiz olan ekonomiye odaklanmalıyız. Yerel seçimlerin geride kalmasıyla 4 yıllık seçimsiz bir dönem ülkemiz için önemli bir fırsattır. Ayrıca yerel seçim sonrası büyükşehir ve ilçe belediye meclisine seçilen Odamız meclis üyelerine başarılar diliyorum. Geride bırakmış olduğumuz Yerel Seçimlerin ardından, ekonomi yönetimi ve politikalarının devamı yönündeki açıklamalarla piyasa tepkisi olumsuz olmadı. Özellikle döviz kuru için bazı çevrelerin dillendirildiği yukarı yönlü yüksek oranlı hareket gerçekleşmedi” dedi.

‘OLUMLU OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ’

Bulut, “Yüksek jeopolitik risk algısına rağmen Türkiye ekonomi yönetimi ve politika tercihlerine ilişkin piyasa bakışı olumlu görünüm sergiliyor. Nitekim ülke risk primi ve döviz piyasaları nispeten istikrarlı seyrini sürdürüyor. Hazine ve Maliye Bakanımız ile Merkez Bankası başkanımızın IMF-Dünya Bankası Grubu toplantıları için gittikleri ABD’de önemli görüşmeleri oldu. Cumhurbaşkanımızın Irak ve Alman cumhurbaşkanının Ankara ziyaretleri siyasi sonuçları yanında ticari sonuçları açısından da önemlidir. Dünya Bankası’nın, 2024-2028 dönemini kapsayan İktisadi İşbirliği Çerçeve Programı ile Türkiye’de özel sektörün katma değerli ve yüksek teknolojili üretim kabiliyetini ve deprem bölgesinin iktisadi toparlanmasını desteklemek üzere 18 milyar dolarlık finansman sağlayacak olmasını da olumlu olarak değerlendiriyoruz” dedi.

‘GERİLEME DEVAM EDİYOR’

Bulut, “Mart ayı verilerine göre dış ticaret açığında gerileme eğilimi devam ediyor. 2023 yılında küresel ekonomideki zorlu koşullara rağmen Türkiye’nin küresel mal ve hizmet ihracatındaki payı artmıştır. Sektörel bazda bakıldığında, Kocaeli'de en fazla ihracatı sırasıyla otomotiv, kimya ve demir ve demir dışı metaller sektörleri gerçekleştirmiştir. İzmit Körfezi'nin çevresindeki irili ufaklı çok sayıda liman yapısıyla Türkiye'nin adeta dünyaya açılan kapısı olan Kocaeli'den bu dönemde 168 ülke ve bölgeye ihracat yapıldı. Ocak-Mart döneminde Kocaeli'den en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla; Birleşik Krallık, İtalya, Slovenya, Fransa ve ABD oldu. Üretim ve ticaret süreçlerinin sekteye uğramadan devam etmesinin önemini daha önce vurgulamıştık. Bu kapsamda kesintisiz enerji arzının sağlanması konusunda Kocaeli Ticaret Odası olarak ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde yürütmüş olduğumuz faaliyetlerin sonuç vermiş olduğunu sizlerle paylaşmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum” dedi.

‘SEDAŞ KAYNAK AYIRDI’

Başkan Bulut, “Bilindiği üzere son zamanlarda kentimizde elektrik enerjisi dağıtımı konusunda bazı problemler meydana gelmişti. Üyelerimizden aldığımız şikayetler neticesinde üretimin sekteye uğramasına izin vermemek adına hemen çalışmalarımıza başlayarak SEDAŞ’ın üst düzey yetkilileri ile görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Görüşmelerin ardından kendileri ile saha ziyaretlerinde bulunup problemleri yerinde gözlemlemelerine vesile olduk. Çalışmalarımız sonucunda kentimiz elektrik perakende dağıtımından sorumlu olan SEDAŞ kesintisiz ve verimli elektrik enerji ihtiyacına cevap verebilmek adına kentimiz alt yapısına 1 milyar TL kaynak ayırma kararı almıştır. Girişimler sonucunda kentimize hak ettiği yatırımı yapma kararı alan SEDAŞ’a teşekkür ediyor, sürecin takipçisi olacağımızın tüm üyelerimizce bilinmesini istiyoruz” dedi.

BENZER HABERLER
X